HTML

Zöld Sarok

Friss topikok

  • Atthoska: Kedves Csaba! Valahogyan pont a te oldaladra tévedtem, és olvastam a fejtegetésedet a közvilágítá... (2015.04.04. 19:44) Egy közvilágítás korszerűsítés margójára
  • vargajózsef: Nem a kormány hisztizik,hanem a szoc-lib, LMP,stb ellenzék!Kínjukban már nem tudnak mást tenni ... (2014.06.08. 13:41) Paksi atomhiszti

Első posztomat viharos hozzászólás-áradat követte, ami közben felmerült, hogy a közvilágítás korszerűsítésével milyen energiamegtakarítást is lehetne elérni. Erre hirtelen tudtam is válaszolni, mert nálunk mostanában fogják(?) korszerűsíteni a közvilágítási rendszert, és volt róla újságcikkben megjelent polgármesteri nyilatkozat, adatokkal. A számok elég hihetetlenül hangoztak, és igaz, hogy az energiamegtakarítás jelentős, de nem tudtuk eldönteni, hogy van-e hátulütője a dolognak.

Ekkor elhatároztam, hogy utánajárok, és erről is írni fogok egy kicsit. Április 3-án 11:11-kor írtam egy e-mailt az önkormányzat mérnöki osztálya osztályvezetőjének (gondolva Ő tud segíteni), amit az olvasási visszaigazolás szerint egy órán belül, 11:53-kor meg is kapott a címzett. A levélben a következő kérdéseket tettem fel:

"Milyen paraméterekkel rendelkeznek a lecserélésre kerülő, és az új lámpatestek (elsődlegesen a fényáramukra lennék kíváncsi), mivel a nátrium lámpák kb. 5500 lm, a LED lámpatestek kb. 2500 lm környékén sugároznak. Érdekelne, hogy ez a kevesebb fényáram mennyivel kisebb megvilágítottságot fog okozni, illetve történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen hatástanulmány, mérés?"

Jó magyar államigazgatási szokás szerint a mai napig nem kaptam érdeklődő levelemre választ, talán túl bonyolult volt a kérdés, vagy csak simán nem tudnak semmit. Mivel nem kaptam adatokat tőlük, így kénytelen voltam saját kútfőből dolgozni, és magam számolgatni, elemezni. Lássuk mire is jutottam:

Címkék: közvilágítás korszerűsítés energiamegtakarítás LED lámpatest

1 komment

Paks kiverte a biztosítékot. Legalábbis a bővítés, és egyes embereknél. Ahány ház, annyi szokás, azaz ahány párt, annyi vélemény övezi a paksi bővítés szerződésének aláírását.
Sokan sokféleképpen állnak hozzá, lássuk is, hogy ki és miért (legalábbis szerintem):
- FIDESZ: a FIDESZ-esek egyértelműen foggal-körömmel védik, hiszen láthattuk, ezt teszik mindennel amiről döntést hoztak, legyen az jó avagy rossz döntés. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.
- Baloldali Összeborulás (nem tudom hol olvastam, de megtetszett a kifejezés): Ők annak ellenére, hogy négy éve még ők is a bővítés mellett voltak, erősen támadják, mert: 1. nem az Ő zsebüket fogja tömni az üzlet, 2. kampány van, és a FIDESZ rossz, gonosz, akármit is csinál.
- LMP, a zöldnek nevezett párt: minden tiszteletem az Övék (legalábbis akik maradtak náluk) amiért ígéretükhöz híven nem közösködnek a két nagy párttal, de a kampányban Ők is kicsit csúsztatnak. Szakembernek kéne nyilatkozni, vagy a kampányanyagot összeállítani. Erről majd lejjebb.
- JOBBIK: a héten olvastam Balczó Zoltán írását a Hazai Pálya című lapjukban, korrekt írás, jól leírja a dolgokat. Lehet kicsit elfogult vagyok, mert Ő is villamosmérnök, ráadásul ott dolgozik, ahol én a diplomámat szereztem... :) Ők egyértelműen támogatják a bővítést, de annak átláthatónak kell lennie.

Címkék: bővítés atomenergia Paks

253 komment

19.
március

Rólam

Krasznai Csaba  | 

Üdvözletem!

Ezzel szoktam bajban lenni: mit is írjak magamról, mi az ami érdeklődésre tarthat számot, és mi az ami érdektelen. Azért megpróbálom.

Villamosmérnök vagyok, és már fiatal korom óta érdekel a műszaki dolgok működése. Legyen az egy egyszerű mechanikai áttétel, egy kényszerpálya, vagy egy komplex berendezés.
Egy vidéki kisvárosban élek családommal, így a természet vesz körül, és nem egy átláthatatlan betondzsungel. Jól tudom milyen az amikor az ember kilépve az ajtón beleszippant a friss reggeli levegőbe, viszont - mivel Budapesten szereztem a diplomámat - azt is tudom milyen ugyanez a forgalmas nagyvárosokban. A vidéki élet szépségei... :)
Magával a környezettudatossággal is kapcsolatba kerültem hamar, még főiskolás koromban megtetszettek a szélerőművek, bújtam is a netet, miként és milyet tudnék odahaza építeni. Végül egy speciálisan módosított Savoniusra esett a választásom, de aki gyereket nevel, az tudja, hogy mindig akad más helye a pénznek, szóval egyelőre ez még mindig csak terv maradt. Viszont szerencsére városunkban is bevezették a szelektív hulladékgyűjtést (kérdés, hogy vajon csak azért, mert a hulladéklerakónkat bezárták, és a szomszéd városba kell átvinni a szemetet), így azóta legalább a zöld- illetve műanyag hulladékokat külön tudjuk kezelni, üveghulladékunk kevés, alumínium dobozos dolgokat meg nem veszünk.

Régóta tervezem e blog elindítását - meg egy másikat is - és úgy éreztem, hogy a Paks körüli mizériát kommentálni megéri végre a fáradtságot, és nekikezdek. Ez is lesz az első bejegyzésem.

Kellemes böngészést kívánva:

Krasznai Csaba